Saturday, February 8, 2014

Bahasa Arab dan Mandarin !

Bismillahirrahmanirrahiim..

Sebenarnya serius.. nak merapu lagi hari ni. HAHA.

Sebenaranya selama 20 tahun hidup ni, saya teringin nak belajar bahasa Arab dan Mandarin. Masalah pulak timbul apabila saya tak suka bahasa Arab. Haa.. kan bermasalah tu. Tapi saya suka bahasa Mandarin. Mungkin saya ni lebih suka melihat kepada ke-revelan antara bahasa Mandarin dan Arab di Malaysia.

Ada rasa nak belajar lagi memperkuatkan penguasaan terhadap bahasa Arab, tapi itulah semangatnya tak sampai ke tahap bersungguh-sungguh. Namun ! kalau bahasa Mandarin lain pula semangatnya. Rasa membuak-buak nak menguasai bahasa Mandarin.

Sememangnya tak dinafikan kedua-dua bahasa ini amat penting. Bahasa Mandarin penting.. bahasa Arab pun penting jugak. Yelah, bahasa Arab ni bahasa syurga bukan ? - automatik boleh cakap Arab dalam syurga nanti ! erkk.

Tengoklah macam mana, saya cuba seimbangkan antara keduanya.

Dekat IIUM Gombak ini ada berlambak kursus bahasa yang boleh diambil. Sesiapa yang tergila-gila nak belajar bahasa KOREA pon boleh ambil kelas disini. Jangan bimbang !

Tapi, nama pun belajar. Cabaran Malas + tiada sokongan oleh orang sekeliling kadang-kala membuatkan kita rasa sangat down untuk terus belajar bahasa asing. Ada pula dapat jenis member yang duk pandang sinis dekat kita yang baru nak belajar bahasa asing ni.

Apapun kepada yang sesiapa yang mempunyai citarasa yang sama macam saya, dinasihatkan supaya berhentilah fikir tentang pandangai orang lain terhadap diri kita. Kita buat perkara betul. Orang yang membahan kita tu bukannya pandai sangat bertutur dalam bahasa asing ni. Ceh !

Semoga berjaya !

No comments:

Post a Comment